Årets avslutande Älvstädning skedde längs Klarälven och Gullspångsälven den 1-2 september och nu kan årets insats sammanfattas – längs dessa två älvar samt Dalälven och Klarälven plockade 1 900 deltagare sammanlagt bort 25 ton skräp, vilket är en ökning med åtta ton jämfört med förra året.

500 deltagare från 21 föreningar rensade under helgen 1-2 september älvstränder längs Klarälven och Gullspångsälven. Det betyder att årets Älvstädning engagerat 73 föreningar tillsammans längs älvarna Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven och i år besökte Fortum och Städa Sverige tio av dem.

Dalälven
Helgen den 25-26 augusti städades Dalälven och i centrala Leksand hittade dykarföreningen DK Masen allt från glas och däck till kundvagnar och cyklar i älven. Längs älvstränderna plockade Leksands Simförening bort glas, plast och till och med en gammal hatt. I Insjön hjälpte Insjöns IF BK till, och trots att föreningen städat samma sträcka i flera år var de ändå förvånade över att hitta nytt skräp som slängts längs älvkanten: allt från glödlampor till trasiga sängdelar och metallskrot.

Klarälven
Helgen den 1-2 september var det flera aktiva föreningar igång längs Klarälven i centrala Karlstad. Dykarföreningen Karlstad DK dök som vanligt vid Teaterbron,. och fiskade upp vägskyltar, cyklar i mängder, plastförpackningar, en dator och en kassettspelare. På söndagen tog KBK även på sig att städa de delar av Gubbholmen där det hade varit fest dagen innan. Tack vare den stora uppslutningen lyckades föreningen städa upp sträckan på nolltid, och säckarna fylldes snabbt av plast- och glasförpackningar.
Det vanligaste som skräpet är plastförpackningar. Ett annat vanligt skräp är fimpar. Skräpet som har samlats in sorteras i fyra kategorier: Brännbart, icke brännbart, miljöfarligt avfall och pantbart. Säckarna samlas vanligen in av kommunen men avfall som går att panta, främst tomflaskor, tar föreningarna hand om själva och kan därmed tjäna ytterligare pengar till sin förening. Totalt har nu 172 ton skräp städats bort sedan Älvstädningen började, för sex år sedan.