Tre av tio – 280 000 personer av drygt 900 000 som ska få skattepengar tillbaka i augusti, och som deklarerar på papper, har ännu inte anmält något bankkonto för utbetalningen. Den som inte gör det får inte någon automatisk utbetalning.

– Den som inte har anmält ett bankkonto får inte skatteåterbäringen automatiskt utbetalad. Det är enkelt att anmäla genom att logga in med e-legitimation på Skatteverket.se eller genom att anmäla utan inloggning på bankgirot.se, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som anmäler konto digitalt behöver göra det senast den 30 juli för att få återbäring i augusti automatiskt utbetalad. Den som anmäler på pappersblankett behöver vara ute några veckor tidigare.

Den största gruppen som inte har anmält konto och har pengar att få tillbaka är födda år 1990 eller senare – cirka 80 000 personer.

– Det är hög tid att anmäla konto nu, för att få augustiåterbäring automatiskt utbetalad, säger Johan Schauman.

Den som inte har ett bankkonto kan fortfarande be om utbetalning manuellt om man hör av sig till Skatteverket, men Skatteverket skickar inte längre utbetalningsavier automatiskt.

– Utbetalningskort till fysiska brevlådor är inte lika säkert och mottagaren slipper dessutom kostnad för avier när utbetalningar går direkt till ett bankkonto, säger Johan Schauman.