Alliansen, tillsammans med Sverigedemokraterna, tänker sannolikt fullfölja planen att fälla även försvarsminister Peter Hultqvist – om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning. Det blir dock inget extrainkallat riksmöte. Misstroendefrågan tas inte upp förrän under ordinarie riksdag i september.

Beskedet kommer efter flera timmars överläggning mellan de fyra allianspartiernas ledare. Statsminister Stefan Löfven kan då välja att låta även Hultqvist begära att få bli entledigad – eller trappa upp den politiska striden där hela regeringens avgång eller rent av hot om nyval finns med i arsenalen.

Tidigare under dagen meddelade statsministern att två av de utpekade statsråden, infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman, begärt att få avgå, detta för att undvika utlösandet av en större regeringskris.

Men Alliansen nöjer sig alltså inte med att de två lämnar. En misstroendeomröstning ska ändå hållas, detta i syfte att få bort även det tredje utpekade statsrådet, försvarsminister Peter Hultqvist.

Dock tänker oppositionen inte begära att riksdagen kallas in i förtid för extramöte. Alliansen är i stället beredd att invänta riksdagens ordinarie sammanträde någon gång i september.

Det betyder att frågan om riksdagens förtroende för landets försvarsminister kommer att hänga i luften i över en månad. Och helt säkert att det blir en misstroendeförklaring även mot försvarsministern är det inte. Alliansledarna skriver i ett pressmeddelande:

”Grunden för vår begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår. I ljuset av att frågan nu gäller ett, i stället för som tidigare tre, statsråd finner vi det däremot inte längre befogat att begära extra riksdagssammanträde. Därför kommer vi inte framföra en sådan begäran utan yrka att frågan om misstroendeförklaring avgörs när riksdagen öppnar, om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning.”