Stockholm är den svenska kommun där det är bäst att bo. Och minst bra är det att bo i västgötska Gullspång. Det slås fast i tidskriften Fokus årliga rankning, utförd av forskare vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Stockholm är vinnare för tredje året i rad, samtidigt som Uppsala behåller fjolårets andra plats och Solna avancerar till bronsplats efter fjolårets femteplacering.

Fokus låter årligen ranka Sveriges 290 kommuner utifrån fem varaibler, som avser 2016: Bäst att vara ung, Bäst att vara äldre, Bäst att ha familj, Bäst att arbeta och Fundamentala variabler (bl a medeltemperatur, befolkningstillväxt, huspriser, tillgång till bredband och flyg).

Bland de tio högst rankade på totallistan är hälften från Stockholms län. Lund i Skåne och Luleå i Norrbotten finns med. Sundbyberg har gått som en raket från 18:e till sjätte plats, medan västerbottniska Umeå gått till sjunde från 19:e och Luleå avancerat från 17:e till tionde plats.

Ut från tio-i-topp åkte de två kommuner som i fjol delade åttondeplatsen, Örebro ner till 15:e plats och Jönköping ner till 20:e.

I botten på Fokus Bäst-att-bo-lista hamnade Gullspång invid Vänern i norra Västergötland. Låg i fjol fem placeringar bättre. Bland de fem med lägst rankning utpekas även Ljusnarsberg, Dorotea, Valdemarsvik och Högsby.

Dellistan med Sveriges bästa glesbygdskommuner toppas av i tur och ordning Kiruna, Åre, Gällivare, Jokkmokk och Ljusdal, medan landsbygdslistans fem bästa är Varberg, Ängelholm, Alingsås, Enköping och Falkenberg.

De fem bästa av landets 47 storstadskommuner (där 100 procent av befolkningen bor i tätort eller tätortsnära, alltså i stortadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö) är Stockholm, Solna, Mölndal, Sundbyberg och Lund.

I kategorin stadskommun (som har minst 30.000 invånare eller 25.000 i tätorten) vann Uppsala (som i andra sammanhang med mer än 200.000 invånare numera räknas som landets fjärde storstadskommun) före Umeå. Luleå, Linköping och Örebro.

Här är Fokus tio högst rankade kommuner (fjolårsplacering inom parentes):

1. Stockholm (1)
2. Uppsala (2-3)
3. Solna (5)
4. Mölndal (4)
5-6. Sundbyberg (18)
5-6. Lund (2-3)
7. Umeå (19)
8. Danderyd (12)
9. Nacka (6)
10. Luleå (17)