Med en ungdomsarbetslöshet som fallit till rekordlåga nivåer möter årets studenter en stark arbetsmarknad med stor efterfrågan på arbetskraft. Det konstaterar Arbetsförmedlingen som understryker fördelen med att ha en avslutad gymnasieutbildning för att göra sig anställningsbar.

Nära 100 000 ungdomar väntas ta studenten de närmaste veckorna. Den som har ett slutbetyg från gymnasiet kan se fram emot ljusa framtidsutsikter på arbetsmarknaden.

Arbetskraftsefterfrågan gör att det finns fler öppningar för ungdomar som inte har någon större erfarenhet. Ungdomsarbetslösheten har fallit till rekordlåga nivåer och är nu nere på 8,7 procent i riket. Samtidigt är en avslutad gymnasieutbildning ett krav hos många arbetsgivare.

– Det enklaste sättet att göra sig anställningsbar, och få ett arbete, är att ha en komplett gymnasieutbildning. Det finns få jobb utan egentliga krav på utbildning, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens statistik visar att arbetslösheten bland ungdomar (18-24 år) som har gått ut gymnasiet är betydligt lägre, 6,6 procent, jämfört med 23,8 procent bland unga utan gymnasieutbildning. Allra lägst är arbetslösheten bland de unga som läst vidare på en eftergymnasial utbildning, där den är 4 procent.

– Det är viktigt att motivera de ungdomar som går ut gymnasiet utan ett fullständigt betyg att inte ge upp, det är en god investering att läsa in en gymnasiekompetens, säger Andreas Mångs. En yrkesutbildning inom till exempel vård och omsorg ger bra chanser till jobb.

Arbetsförmedlingens tips till årets studenter:

•    Gå in på www.99orna.se Där finns massor av inspiration och goda råd för de som vill jobba, studera eller inte vet vad de vill göra efter gymnasiet.
•    Skriv in dig på Arbetsförmedlingen, enklast via webben www.arbetsformedlingen.se
•    Det strömmar fortfarande in lediga jobb. Kolla in Arbetsförmedlingens appar Sommarjobba och Platsbanken. Leta även på sociala medier och fråga dina vänner och bekanta – kanske behövs det fler på deras arbetsplats?