Många väljer att visa sitt stöd för ett politiskt parti genom att köpa deras prylar och kläder. För fyra av de vanligaste produkterna skiljer det 500 kronor mellan det billigaste och det dyraste politiska partiet. En del partier har också rättvisemärkta varor, andra säljer sina saker helt utan materialbeskrivning, visar en jämförelse gjord av den privatekonomiska tjänsten Zmarta.

Zmarta har tittat på de fyra vanligaste produkterna i riksdagspartiernas webshopar; knappnål, t-shirt, luvtröja och nyckelband. Undersökningen fokuserar på de billigaste produkterna som kan kan hitta inom de utvalda kategorierna, sedan på vilka av dessa produkter som är miljö- och rättvisemärkta. Produkter som endast säljs i flerpack över två har uteslutits i jämförelsen.

Det är totalt 500 kr billigare att lägga en beställning hos SD jämfört med MP. Å andra sidan är kläderna från MP:s webshop rättvisemärkta, till skillnad från flera andra partier.

Av de produkter som har jämförts är kläderna från MP och S rättvisemärkta. Ingen av produkterna som jämförts har en miljömärkning. I SD:s och KD:s webshopar finns ingen materialbeskrivning överhuvudtaget. De övriga partiernas produkter som ingår i jämförelsen har materialbeskrivning, men inte någon miljö- eller rättvisemärkning.

- Partierna tjänar in mycket på sina webshopar. Vi förstår ju att den här jämförelsen inte förändrar vilket parti man sympatiserar med, utan syftet är att ge konsumenten transparens gällande pris, miljö och rättvisa, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta.