Den konservativa gruppen i Nordiska rådet vill att den ryska gasledningen Nord Stream 2 som Ryssland planerar att bygga i Östersjön granskas.

Den konservativa menar att situationen i Europa ändrat sig markant till det sämre efter att Nord Stream 1 lades ut. Gruppen pekar ut Rysslands agerande i bland annat Ukraina som orsaken till det spända läget.

- Under byggfasen vill Nord Stream-konsortiet ha tillgång till strategiskt viktiga svenska hamnar som Slite och Karlshamn vilket också ökar risken för spionage och infiltration, anser de konservativa.

Gruppens ordförande Hans Wallmark (M) som presenterade förslaget vid Nordiska rådets session frågade om Europa behöver mer eller mindre gas från Ryssland.

- Då är svaret från vår sida: mindre, sade Wallmark.

Erkki Tuomioja (S) och Juho Eerola (Sannf) såg inga säkerhetspolitiska aspekter med Nord Stream 2.

- Jag tycker att ökat ömsesidigt beroende minskar länders vilja att ta till vapen. Det borde vi stödja i Nordiska rådet, sade Tuomioja.

Enligt de konservativa är riskerar en ny gasledning att underminera både det nordiska och det europeiska samarbetet. Gruppen påpekar att Ryssland vill använda sin energidominans till att spela ut de europeiska länderna mot varandra.

- När fler länder blir helt beroende av rysk gas för att klara sin energiförsörjning så ökar trycket att släppa på de sanktioner mot Ryssland som de europeiska länderna varit överens om, säger de konservativa.