Nu är det bråda tider för Pensionsmyndigheten. På måndag kommer det orangekuveret först till pensionssparare i Sveriges nordligaste län för att sedan skickas ut i övriga landet. Samtidigt som myndigheten börjar en landsomfattande informationskampanj.

I kuvertet finns siffror på hur pensionsspararen hittills har tjänat ihop till sin allmänna pension. Nytt för i år är att de som har en digitalbrevlåda för myndighetspost får uppgifterna dit.

Pensionsmyndigheten driver en omfattande informationskampanj från att prata med folk på stan till reklamfilmer och i sociala medier.

Enligt en undersökning som Pensionsmyndigheten genomfört finns en rejäl missuppfattning om vad som är viktigast för pensionen. l undersökningen svarar inte mindre än 34 procent av de tillfrågade att det är det privata sparandet som är det viktigaste – och det är fel, betonar Monica Zettervall,pensionsexpert på Pensionsmyndigheten:

- Såväl ett eventuellt privat sparande som premiepension är de minsta delarna av den framtida pensionen. Se först till att ha koll på det absolut viktigaste för pensionen, vilket är ett jobb, helst heltid, att betala skatt och har tjänstepension via arbetsgivaren. Om man sedan väljer att spara, så är det viktigt att välja ett sparande med låga avgifter.