Kommunpolitik i Östergötland bedrivs inte på riktigt samma sätt som rikspolitiken. Det har Moderaterna fått erfara i Ödeshög där deras allianskolleger vänt dem ryggen och i stället gått ihop med Socialdemokraterna – som aldrig tidigare varit med och styrt i kommunen. Det betyder att S numera sitter i regeringsställning i Östergötlands samtliga 13 kommuner.

Östgötamoderaterna har på senare tid profilerat sig som ivriga att försöka förmå partiledningen att samla allianspartierna ihop med Sverigedemokraterna för att få den rödgröna regeringen fockad. Allt i syfte att återge Alliansen regeringsmakten. Men i Ödeshög har M gjort lite tvärtom. I höstas lämnade M den då styrande borgerliga kommunmajoriteten. M var inte nöjt med samarbetet som leddes av det största borgerliga partiet – Kristdemokraterna.

– Vi tar en paus i samarbetet, deklarerade Moderaterna. Nu, mitt i denna paus, har de två andra styrande borgerliga partierna, KD och C, överrumplat sina forna M-partners genom att meddela att det inte längre handlar om paus, utan att samarbetet är över. I stället har KD och C gjort upp med oppositionspartiet Socialdemokraterna och därmed säkrat fortsatt majoritetsstyre, denna gång alltså genom samarbete över blockgränsen.

KD fortsätter att leda Ödeshögsregeringen i kraft av att vara största parti med tio mandat. I denna kommun vid Vätterns strand är Moderaterna inte större än Centern. De har vardera fyra platser i kommunfullmäktige, medan S är näst störst med sina åtta mandat. Varken Liberalerna eller Vänsterpartiet lyckades behålla sina platser i senaste valet, medan MP, SD och ett lokalparti har vardera tre.

Enligt Östgötacorrespondenten kommer KD-kommunalrådet Annicki Oscarsson att behålla posten som kommunstyrelseordförande, medan en socialdemokrat, Johan Collberg, blir ny ordförande i socialnämnden. Det är första gången som en kommunal nämnd i Ödeshög leds av en socialdemokrat.

– Det viktigaste för mig och för Kristdemokraterna är att skapa stabilitet och arbetsro i kommunen, att vi kan jobba tillsammans framåt på ett bra sätt utan att hela tiden sitta i stridigheter, säger Annicki Oscarsson till Östgötacorrespondenten där C-gruppledaren Roger Silver slår fast att ”grundförutsättningen för ett gott samarbete är att man känner förtroende för varandra”, något som varit en ”bristvara under hela hösten”.

Det nya styret, KD, C och S, förfogar över 22 av de 35 fullmäktigemandaten, en betryggande majoritet i denna relativt lilla kommun med drygt 5.000 invånare.

I och med att S för första gången i Ödeshögs kommuns historia tagit plats i styret är Socialdemokraterna i regeringsställning i samtliga 13 kommuner i Östergötland. I en av dessa, Boxholm, styr S med egen majoritet.

Men i åtta östgötakommuner utövas makten av blocköverskridande styren. En av dessa, Ydre, bedriver så kallat samlingsstyre. Landets femte största kommun, Linköping, styrs av S och MP i blocköverskridande samarbete med Liberalerna. Norrköping regeras blocköverskridande av S, L, C och KD. Bara i två, Motala och Finspång, är kommunregeringarna rödgröna (S+MP+V).

I Åtvidaberg fortsätter maktsamarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Den rödblå majoriteten har nu hållit ihop i tio år.

Även Region Östergötland, tidigare landstinget, leds efter senaste valet av en blocköverskridande majoritet bestående av S, MP, C och L.