Skärgårdsstiftelsen har ett framgångsrikt miljöprojekten runt Sveriges kuster. Allt fler tvättar sin båtbotten i stället för att måla med giftiga färger.

Projektet startades i början av 2000-talet av Karin Strandfager som idag är verksam som Naturvårds- och miljöchef på Skärgårdsstiftelsen. Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län, är mark- och fastighetsägare i Stockholms skärgård.

Under åren har projektet utvecklats och finns sms-tjänsten som varnar när havstulpanerna sätter sig fast på båtskroven på ostkusten. Då är det dags att ta bort de små havstulpanerna genom att till exempel köra in i en båtbottentvätt eller helt enkelt borsta rent med en rotborste. Det finns flera alternativa metoder för att slippa påväxt på båtbotten, man kan också använda skrovduk eller förvara båten på land.

– Jag är övertygad om att Havstulpanprojektet har haft en avgörande roll i arbetet för att minska spridningen av miljöfarliga ämnen från båtbottenfärger, säger Karin Strandfager. Det är ett projekt som faktiskt har gjort skillnad för miljön.

Nu tar Svenska Båtunionen över det framgångsrika projektet. Havstulpanvarningen har cirka 14 500 sms-användare och 4 000 mail-användare och nu hoppas Peter Karlsson, Verksamhetschef på Svenska Båtunionen, att få en ännu större spridning på informationen.

– Vi kommer att jobba för att så många som möjligt av våra båtklubbar blir observatörer längs vår kust och på så sätt kunna tillhandahålla lokal och dagsaktuell information. Genom klubbarna kan vi också engagera medlemmarna i arbetet. Vi har även tagit fram ett ”gör-det-själv-kit” där man kan ha egen havstulpanvarnare vid sin båtplats och själv kan se när det är dags att tvätta skrovet, säger Peter Karlsson.

Syftet med Havstulpanprojektet är att minska spridningen av miljöfarliga ämnen i naturmiljön. Genom att ta reda på när havstulpanerna sätter sig fast kan båtägare få information om när det är dags att tvätta båtbotten. Då kan båtägare slippa använda dyr och giftig bottenfärg som påverkar våra grunda vikar och Östersjöns känsliga vattenmiljö negativt.

Foto: Karin Strandfager