En av Nordiska rådets partigrupper – Nordisk frihet – där även Dansk folkeparti och Sannfinländarna ingår har nu beslutat att även Sverigedemokraterna ska ingå, enligt ett pressmeddelande från Nordiska rådet.

- Vi tänkte på saken i fem år, men nu är tiden den rätta, säger Juho Eerola, ordförande i partigruppen Nordisk frihet och vice president i Nordiska rådet.

Fram till nu har Sverigedemokraterna varit utan partigruppstillhörighet i det nordiska parlamentariska samarbetet, Nordiska rådet.

Partigruppen Nordisk frihet bildades 2012 och har bestått av finska parlamentariker från Sannfinländarna och danska från Dansk Folkeparti.

Att partigruppen nu öppnar för Sverigedemokraterna har sin bakgrund i splittringen av Sannfinländarna.

Sannfinländarnas tidigare partiledare Timo Soini var tveksam till att samarbeta med Sverigedemokratierna, men det är inte den nya partiledaren Jussi Halla-aho.

- Jag har diskuterat frågan med Jussi Halla-aho och han har ingenting emot att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Juho Eerola.

Aron Emilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Nordiska rådet, skriver i en kommentar att det är ”naturligt och mycket välkommet” för SD att nu kunna formera en gemensam partigrupp med de nordiska systerpartierna.

- Det här är helt klart ett stort steg framåt för den socialkonservativa rörelsen i Norden, summerar Aron Emilsson.