För den som är intresserad av traditionell matkultur i Sverige finns nu något som heter Matkult.se och innehåller över 800 äldre recept.

Matkult.se har tagits av fram av Institutet för språk och folkminnen med stöd av landsbygdsprogrammet genom Jordbruksverket.

- Mathistoria och mattradition i olika regioner av Sverige är viktigt att känna till om man vill vidareutveckla regional mat. Då är en kunskapsbank som matkult.se en värdefull källa, säger Camilla Bender Larson, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket.

I kunskapsbanken finns fakta och fördjupande texter om matlagning och kosthåll genom tiderna, om råvaror och beredningsmetoder, dialektala benämningar på maträtter samt folktro och traditioner i matkulturen.

Kokboken innehåller över åttahundra äldre recept och på en karta kan man söka efter berättelser och beskrivningar kopplade till matkultur från människor i hela landet.

Kunskapsbanken matkult.se är en del av de satsningar som Jordbruksverket finansierar genom landsbygdsprogrammet och ingår i regeringsuppdrag om traditionell småskalig matkultur samt livsmedelsstrategin.

- I och med lanseringen har vi nu ett komplement till vår kunskapsbank Smakasverige.se som handlar om svenska traditionella matprodukter och råvaror, berättar Camilla Bender Larson.