Statsminister Stefan Löfven (S) öppnar onsdagens partiledardebatt i riksdagen. I fyra och en halv timme kommer de åtta partiernas främsta företrädare att puckla på varandra ungefär som de brukar. Eller kommer tonläget att vara annorlunda efter decemberöverenskommelsen?

Deltar i debatten gör sex ordinarie partiledare, en är tillförordnad: Mattias Karlsson, som vikarierar för sjukskrivne SD-ledaren Jimmy Åkesson samt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. (Det andra språkröret Åsa Romson deltog i partiledardebatten i höstas, de två turas om.) Moderaternas nyvalda ordförande Anna Kinberg Batra gör debut i partiledarrollen.

Så klart att partiledarna har mycket att diskutera. Allt ifrån den statsbudget 2015 som spikades före jul – och som bär oppositionens signum – till den parlamentariska nyordning, framsprungen ur sex partiers decemberöverenskommelse, som innebär att det är regeringens budgetalternativ som ska släppas fram.

I den delen av debatten är det rimligt att sex partiledare – Löfven, Kinberg Batra, Fridolin, Lööf,  Björklund och Hägglund – utstrålar enighet. Sedan kommer SD-företrädaren Karlsson att spy galla över dem alla. Hur V-ledaren Jonas Sjöstedt ställer sig är inte lika lätt att förutse, men i stort har han förklarat sig nöjd, eftersom han vet att också hans partis riksdagsröster behövs för att de rödgröna ska ha fler bakom sig än alliansen.

Men sedan är det dags att regeringen visar att den är regering och att oppositionen är opposition. I en mängd sakfrågor kommer de att ryka ihop och då står blocken tydligt mot varandra – också på områden där de i decemberöverenskommelsen lovade varandra att leta sig fram till blocköverskridande breda uppgörelser.

Så sent som i lördags gick nya M-ordföranden Anna Kinberg Batra ut och begärde en studie om svensk anslutning till försvarsalliansen Nato. Kinberg Batra kommer säkert att upprepa detta krav i onsdagsrundan. Socialdemokraterna är helt emot Nato-inträde, men har hittills även sagt nej till att frågan ska utredas.

Ändå är det tänkt att de sex partierna ska enas om just försvarspolitiken där läget nu är att Folkpartiet och Moderaterna är Nato-förespråkare, medan Centern och KD är mer avvaktande – även om de ställer sig bakom kravet om utredning. S, MP och V vill inte gå med i Nato, antagligen inte heller är det med på att följa alliansens utredningskrav. Men att försvaret måste få mer pengar är de i alla fall överens om över blockgränsen, trots tvekan från MP. Här har Vänsterpartiet ingen talan alls.

Blocken är inte heller ense om hur det ska bli med den framtida energipolitiken, men också där har de lovat varandra att söka sig fram till en stor kompromiss, som ska formas i den parlamentariska energikommissionen.

Alla partier vill ha mer av förnybar energi, men alliansen är, tvärtemot de rödgröna, för att kärnkraften ska få finnas kvar i energibalansen, och detta genom att tillåta nya kärnreaktorer som ersätter de som av ålderdom måste stängas ner.

Att Centerpartiet finns på den sidan kan tyckas förvånande, men centerpartisterna argumenterar som så att dessa reaktorer ändå inte kommer att bli byggda – eftersom de svårligen kan bli lönsamma och ingen vill bekosta dem.

Pensionsöverenskommelse finns redan i riksdagen, mellan fem av partierna, och dess fortsatta öde ska diskuteras vidare, nu med den skillnaden att också ett sjätte parti, Miljöpartiet, får finnas med i diskussionen så länge det är ett regeringsparti, dock utan vetorätt. Pensionerna lär dock inte hamna i fokus i partiledardebatten.

Allianspartierna, med FP-ledaren Jan Björklund som primus motor, vill driva igenom att betyg ska införas från årskurs fyra i grundskolan. I dag får eleverna betyg från årskurs sex. Här blir det tuff konfrontation med framförallt Miljöpartiets Gustav Fridolin, som hänvisar till att såväl lärarfacken som forskningen dömer ut förslaget att ge tioåringar betyg. Ändå vill Fridolin gärna ha en blocköverskridande skolpolitisk uppgörelse – även om just det området inte togs in i decemberöverenskommelsen.

Under de dryga fyra timmarna hinner partiledarna dryfta en rad ämnen, sådana som stått i skottgluggen på sistone. Det kan bli bataljer om bostadsbyggande, kollektivtrafikutbyggnad, migration och integration, klimatmål, biståndspolitik, utanförskap, industrins konkurrenskraft, nedläggning av arbetsförmedlingskontor, taket i a-kassan, stadsbudgetens överskottsmål, Förbifart Stockholm, Bromma flygplats och kanske något om vargjakt.

Så klart att även terroristdåden i Paris och det allvarliga läget i Syrien och Mellanöstern tas upp.

Fakta om partiledardebatten i riksdagen:

• Inleds av Socialdemokraternas partiordförande, statsminister Stefan Löfven, onsdag 14 januari, kl 09.00.
• Den direktsänds i SVT och av riksdagens webb-tv.
• Varje talare har rätt till ett anförande på högst tio minuter.
• Statsministern inleder och därefter följer partierna i storleksordning: Anna Kinberg Batra (M), Mattias Karlsson (SD), Gustav Fridolin (MP), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD).
• På varje anförande gäller fri replikrätt för de anmälda talarna, även här med partierna i storleksordning. Duellmetoden tillämpas. Repliktiden är högst två minuter för den första repliken och högst en minut för den andra.
• Anförandena hålls i talarstolen; replikerna tas i talarstolarna framför podiet.