I dag startar fotbolls-VM i Ryssland. Eftersom Ryssland inte är med i EU är det speciella regler för införsel av bland annat matvaror, växter och souvenirer från Ryssland.

Mat från torkade växter såsom te, kaffe, mjöl, kryddor får man ta in i Sverige. Även nötter, konserver och andra tillagade växter är okej.

- En extra varning för charkprodukter som korv och skinka. Dessa kan bära på grissjukdomen afrikansk svinpest. Om den sprids till svenska tamgrisar eller etableras hos vildsvinen skulle det ge stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport i allmänhet och svensk grisnäring i synnerhet. Den svenska exporten riskerar att bli starkt begränsad, berättar Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket.

Även införsel av växter är hårt reglerat från Ryssland. Detta för att hindra att vi får in växtskadegörare till Sverige.

- Ta inte med exempelvis plantor, skott eller rötter hem för att plantera. Vill du köpa med fröer, färska frukter, grönsaker eller snittblommor behöver du först kolla upp om det är tillåtet. Det gör du enklast på Jordbruksverkets webbplats, berättar Carin Bunnvik, chef på växtregelenheten.

Maximalt 125 gram störkaviar är tillåtet att ta in för privat konsumtion. Behållaren måste vara märkt enligt CITES-reglerna. Om du vill ta med dig mer än 125 gram krävs det både ett exporttillstånd och ett importtillstånd.

CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Det är ett avtal signerat av 183 länder vilket reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter.

- Souvenirer, inredningsprodukter och lyxiga tyger tillverkade av djurhår eller skinn kan innehålla delar från djur och växter som är utrotningshotade. Hotade arter kan gömma sig i många produkter. Läs mer om vilka arter det handlar om på vår webbsida, uppmanar Andrea Ljung, artskyddshandläggare på Jordbruksverket.