Tillväxtverket ska betala ut nära 70 miljoner kronor per år i tre år till de kommuner som har det särskilt tufft.

- Pengarna ska vara en injektion och syftet är att förbättra möjligheterna att utveckla företagsklimatet. De här kommunerna har särskilda utmaningar som påverkar företagens utvecklingsmöjligheter. Det handlar dels om de långa avstånd som finns till kunder och leverantörer samt att arbetskrafttillgången kan vara begränsad, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Satsningen innebär att alla 39 kommuner i stödområde A får möjlighet att söka 1,76 miljoner kronor per år från Tillväxtverket mellan 2018 och 2020. Kommunerna får själva avgöra vad medlen ska användas till, förutsatt att pengarna går till näringslivsutveckling och satsningar på att förbättra företagsklimatet.

- Det är viktigt att se de här pengarna som en del i en större helhet. Den här satsningen är ett välkommet stöd till kommunerna men det kommer givetvis inte att lösa alla de utmaningar som många kommuner på gles- och landsbygd tampas med. Men med regeringens kraftfulla mångmiljardsatsningar på lokala servicekontor, lanthandlar, utbildning i hela landet, infrastruktur och mycket mer blir det en helhet och allt detta tillsammans gör att vi har kommit en bit på väg när det gäller att vända utvecklingen på landsbygden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Det här stödet på nära 70 miljoner kronor årligen mellan 2018 – 2020 stärker kommunernas förutsättningar inom stödområde A att i samverkan med andra aktörer utveckla företagsklimatet. Kommunerna kan få upp till 1,76 miljoner kronor per år eller sammanlagt 5,28 miljoner kronor under treårsperioden.

En första utvärdering planeras efter det första året följt av en sammantagen utvärdering våren 2021. De kommuner som önskar ta del av satsningen ska rekvirera medel från Tillväxtverket senast 30 juni respektive år.

Satsningen på företagsklimat i utsatta kommuner är sammanlagt på 210 miljoner kronor för åren 2018 – 2020 är en del av Hela Sverige-satsningen som aviserades i 2018 års budgetproposition.

Stödområde A (fastställt genom förordning 2015:431) består av kommunerna:

Arjeplog
Arvidsjaur
Berg
Bjurholm
Boden
Bräcke
Dorotea
Gällivare
Haparanda
Härjedalen
Jokkmokk
Kalix
Kiruna
Krokom
Ljusdal
Lycksele
Malung-Sälen
Malå
Mora
Norsjö Orsa
Pajala
Ragunda
Sollefteå
Sorsele
Storuman
Strömsund
Torsby
Vansbro
Vilhelmina
Vindeln
Ånge
Åre
Åsele
Älvdalen
Älvsbyn
Östersund
Överkalix
Övertorneå