Samhall ska skapa arbeten åt 3 100 långtidsarbetslösa personer, och unga vuxna under 30 år ska prioriteras.

Att Samhall har har fått uppdraget från regeringen beror på att bolaget lyckats bra med långtidsarbetslösa personer med funktionsnedsättningar att få fäste på arbetsmarknaden.

Under de senaste åren har var tredje person som fått en utvecklingsanställning hos Samhall gått vidare till ett annat arbete inom ett år. Detta trots att målgruppen i snitt har varit borta från arbetsmarknaden i mer än 10 år innan de kom till Samhall.

Det Samhall erbjuder är en utvecklingsanställning vilket är en tidsbegränsad anställning där medarbetare under ett år erbjuds ett anpassat arbete i något av Samhalls kunduppdrag. Ungefär en fjärdedel av arbetstiden fylls av utvecklings- och utbildningsinsatser.

– Det känns både kul och utmanande. Våra många kunder runt om i landet ger oss närmast unika möjligheter att bryta utanförskap och skapa nya vägar till arbete. Det utökade uppdraget är ett bevis på att vi lyckats väldigt bra under året som gått – men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka. Tvärtom så måste vi nu jobba ännu hårdare för att hitta bra och utvecklande jobb åt alla medarbetare, säger Monica Lingegård, vd för Samhall.