Surahammar är för tredje året bästa kommun i Sverige på digitala tjänster. Bästa landsting blev Västerbotten när försäkringsbolaget AFA rankar vilka som är bäst på att skippa pappersblanketter.

Men i årets kommunkamp fick Surahammar hårdare motstånd än tidigare. Jokkmokk, som är nykomling på tio-i-topp, var nära att peta ner den västmanländska kommunen från förstaplatsen.

– Surahammar har jobbat väldigt medvetet med att anmäla digitalt till oss. De låg under stora delar av året på 100 procent digitala anmälningar men tappade lite på slutet. Samtidigt har Jokkmokk insett att de digitala tjänsterna underlättar arbetet. De var nära att gå om, säger Benny Nyberg, kommunikatör på AFA Försäkring.

På landstingssidan var det om möjligt ännu jämnare. Tre landsting är till 87 procent digitala i sin hantering av försäkringarna hos AFA Försäkring. Där fick decimalerna fälla avgörandet.

– Det roligaste av allt är nog att landstingen har ökat så mycket. Vinnaren förra året låg på 79 procent digitala anmälningar. Det hade bara räckt till en tiondeplats i år. Ett landsting som imponerar lite extra är Skåne, som ju är väldigt stort. Att de har klarat att göra skiftet från att skicka pappersblanketter till digital hantering visar att även stora organisationer klarar detta om de bestämmer sig, säger Benny Nyberg.

Är det lättare för mindre organisationer att komma i gång, tror du?

– Det kan nog vara lite enklare för de mindre eftersom det räcker med att några få personer bestämmer sig för att man ska jobba digitalt istället. Men vi har även med några större organisationer i toppen.

Varför anmäler fler digitalt?

– Alla som börjar rekommenderar tjänsten eftersom den förenklar deras arbete. Därför ökar antalet digitala anmälningar till oss väldigt mycket, från både offentlig och privat sektor.

Kommer det att hända något med tjänsten framöver?

– Vi tittar hela tiden på hur vi kan förenkla och förbättra det digitala flödet. Vi tar in användarnas synpunkter och gör egna analyser så det utvecklas hela tiden.

Här är resultatet i årets tävling:

Mest digitala kommunerna:

1. Surahammar 98 %
2. Jokkmokk 97 %
3. Håbo 96 %
4. Mölndal 95 %
5. Ale 95 %
6. Nordanstig 95 %
7. Bräcke 94 %
8. Trosa 94 %
9. Oskarshamn 94 %
10. Hässleholm 93 %

Mest digitala landstingen/regionerna:

1. Västerbotten 87 %
2. Gävleborg 87 %
3. Skåne 87 %
4. Halland 86 %
5. Norrbotten 85 %
6. Jämtland 85 %
7. Östergötland 83 %
8. Västra Götaland 81 %
9. Värmland 81 %
10. Uppsala 78 %