Sverige får den eftertraktade platsen i FN:s säkerhetsråd, detta sedan konkurrenterna Nederländerna och Italien besegrats i generalförsamlingens omröstning. 193 röster fanns att kämpa om, Sverige fick 134 av dem.

Därmed stod det klart att Sverige kommer att tillhöra gruppen icke-permanenta medlemmar av det mäktiga säkerhetsrådet. När Sverige träder in i säkerhetsrådet efter årsskiftet blir det med ordförandeklubban i hand, vilket ger goda möjligheter att ta initiativ och lyfta upp frågor på rådets dagordning. Platsen håller Sverige under två år, 2017-2018.

Omröstningen gällde vilket europeiskt land som skulle få den åtråvärda platsen. Eftersom röstandet är hemligt kan ingen med säkerhet säga vilka som stödde vem, men den svenska segern var betryggande.

På hemmaplan har borgerliga politiker, främst Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson, fört fram kritik mot hur delar av den svenska kampanjen förts för att vinna brett stöd i andra länder. Men regeringen har ändå backats upp officiellt av oppositionen. Bland annat har förre utrikesministern Carl Bildt agerat i position som en av regeringens sju hedersambassadörer med specialuppgift att påverka utländska ambassadörer att rösta blågult.