Sverige har utnämnts till världens mest välrenommerade land 2018, Detta enligt en ranking gjord av amerikanska Reputation Institute RI. Tvåa kom Finland följt av Schweiz och Norge. Alla fyra länder i topp tillhörde den exklusiva skara nationer som anses ha ett ”utmärkt” rykte ute i världen.

Varken landets storlek eller ekonomin garanterade en hög placering, utan även faktorer som teknologi, en effektiv användning av offentliga medel samt en ”tilltalande livsstil” fanns med i kalkylen:

– Jag är övertygad om att det här resultatet härstammar från att vår sociala modell skapar inte bara tillväxt men också frihet, jämlikhet och säkerhet. Allt fler människor förstår nu att ojämlikhet är ett stort hinder för ekonomisk utveckling i världen,” kommenterar statsminister Stefan Löfven (S).

Reputation Institute, som sammanställt rankingen under 20 år, skriver att Sveriges generösa sociala förmåner, långa semestrar och jämlikhet mellan könen förtjänat landet en förstaplats.

– Det som urskiljer Sverige är att det uppfattas som ett högst principfast, altruistiskt, egalitärt och miljömedvetet land, sade Nicolas Georges Trad, global chef på Reputation Institute.

Finland klättrade från sjunde till andra plats. I fjol kom Sverige trea. Då vann Kanada som i år rasade till sjunde plats.

Tio-i-topp, världens mest renommerade länder, 2018:

1. Sverige
2. Finland
3. Schweiz
4. Norge
5. Nya Zeeland
6. Australien
7. Kanada
8. Japan
9. Danmark
10. Nederländerna