På svenska finns i stort sett ingenting skrivet om svenska talskrivare till framträdande politiker. I USA är det annorlunda.

Även i vårt land är det vanligt att politiker anlitar och är beroende av bra språkbehandlare som kan hjälpa dem med innehållet i deras tal.talskrivarna

I boken Talskrivarna koncentrerar sig författarna Hans Gunnarsson och Staffan Thulin på statsministrarna och deras talskrivare, från Tage Erlander och framåt med Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Som den stora retorikern internationellt finns förstås Winston Churchill och längst tillbaka i tiden grekerna och romarna. I USA ägnas många presidenter uppmärksamhet, särskilt John F. Kennedy och Barack Obama.

Ja, till och med Donald Trump får ett kapitel över sitt alldeles eget sätt att behandla språket, anlita talskrivare med mera. Talskrivarna är i högsta grad såväl en aktuell bok som en historisk genomgång av talandets ädla konst och den vikt det offentliga framförandet har.

Samtidigt blir det något av en modern politisk historia. Här finns gott om språkpärlor och begåvade formuleringar.

Hans Gunnarsson är retoriker och litteraturvetare. Han är författare till kursböcker i talekonst/retorik. Staffan Thulin är journalist med politisk inriktning och har bland annat arbetat på TT och tidningen Riksdag & Departement.