Oppositionen förde fram många invändningar i stort som smått mot den framlagda ”rödgröna” budgeten, först på partivisa korta presskonferenser under förmiddagen och sedan i debatt med finansministern i riksdagen på eftermiddagen.

Den borgerliga oppositionen uppträdde inte som allians när den kommenterade S/MP-regeringens, av V uppbackade, budgetproposition. De fyra allianspartierna ordnade varsin pressträff. Även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet höll egna möten med medierna.

Sverigedemokraternas pressträff, som var den första i raden, drog till sig stort medieintresse eftersom de befinner sig i vågmästarläge och med utslagsrösters hjälp kan antingen rädda eller fälla budgetförslaget och därmed även få bort sittande minoritetsregering och i förlängningen orsaka nyval.

I sakfrågan uttryckte SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt att regeringens förslag påverkar sysselsättningen mycket negativt. Som bovar i dramat utpekades både den höjda löneskatten för arbetsgivarna för personer över 65 år och ”straffskatt” på kärnkraft.

På frågan om hur SD tänker agera i budgetbesluten sa Sjöstedt att den diskussionen i högsta grad är levande och att det hela påverkas av vad allianspartierna lägger fram i sin budget. Han antydde att regeringens skattehöjningar är något både alliansen och SD kan bli överens om att stoppa. Å andra sidan var han inte beredd att tvärsäkert lova ett sådant ingrepp i budgeten – eftersom det skulle försvaga statsfinanserna.

Folkpartiets ordförande Jan Björklund och FP:s ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag kom därnest.
Björklund sa att budgeten är ett jobbfientligt hafsverk och att arbetslinjen byts ut mot en jobbfientlig linje, som också betecknades som välfärdsfientlig. Ullenhag bedömde att regeringen överskattar nivån på kommande tillväxt.

Folkpartiet tyckte även att S bryter löftet om mer pengar till försvaret.

Av regeringens reformsatsningar menade FP-företrädarna att en mycket stor del av satsningarna går till att bygga ut bidragssystem och Ams-åtgärder.

Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson lät inte särskilt oppositionell – eftersom V ju fått vara med och förhandla fram budgetproppen:

– Vi har gjort skillnad, det spelar roll om regeringen samarbetar åt vänster eller höger.

Ulla Andersson förklarade att hon var mycket nöjd med utfallet av förhandlingarna med S och MP och att det innebär att de högsta inkomstgrupperna, som haft kalas under de borgerliga åren, nu får vara med och bidra. Men Vänsterpartiet hade hoppats att få igenom mer av skattehöjningar.

Moderaterna, alliansens största parti, dirigeras just nu, i Fredrik Reinfeldts frånvaro, av gruppledaren Anna Kinberg Batra, som även är både ekonomiskpolitisk talesperson och hetaste kandidat att ersätta Reinfeldt på partiledarposten. Hon varnade på sin pressträff för att budgeten i nuvarande skick bromsar tillväxten:

– Risken med det finansministern föreslår är att utanförskapet ökar igen. Tyngdpunkten i budgetpropositionen ligger på incitament att inte arbeta.

– Det är oroväckande att regeringen överger överskottsmålet och inte rustar Sverige för sämre tider. Vi har Europas starkaste offentliga finanser, men i dag bekräftades att den nya regeringens politik försvagar styrkan i vår ekonomi och exponerar Sverige för risker, ansåg Anna Kinberg Batra.

Centerns partiordförande Annie Lööf var oförsonligt hård i sin kritik och hon backades upp av partiets nye ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

– Vänsterregeringen väljer fel väg. De tar en kraftig vänstersväng tillbaka till Göran Perssons 90-tal. Det är omodernt. Det slår stenhårt mot jobben och företagen och landsbygden, sa Annie Lööf och Emil Källström hävdade att många företagare i tjänstesektorn, lantbrukare och unga ligger vakna på nätterna i oro över vad den rödgröna regeringens politik kommer att innebära för dem.

Kristdemokraterna var sist ut av oppositionspartierna. Ledaren Göran Hägglund pekade ut löftesbrott som konsekvens av att S, MP och V gjort upp först efter valet, eftersom de inte (som allianspartierna) haft gemensamt program innan valdagen.

– De utgör en konstellation som inte var förberedd och en budget som inte håller ihop, sa Hägglund, som även erinrade om vad han sagt före valet:

– Jag varnade för att det kunde bli ett utslag där Jonas Sjöstedt och inte Stefan Löfven blir Sveriges mäktigaste person.

Under eftermiddagen klev de opponerande partiföreträdarna upp i riksdagens talarstol och fullföljde sina kritiska recensioner, men då i direkt konfrontation finansminister Magdalena Andersson.

Den stora frågan nu är om statens utgifter och inkomster för 2015 blir precis sådana som regeringen enats med V om, eller om det ges utrymme för justeringar och kompromisser när riksdagen skickar ”Nådiga Luntan” och oppositionens budgetmotioner till sina utskott. Torsdagens bataljer tyder på ett rätt svalt samarbetsintresse över blockgränsen. Men läget kanske har hunnit förändrats till i december när talmannen ska slå klubban i bordet?