Vem som helst lov kan bygga, renovera eller riva Visby ringmur – i spelet Minecraft.

I augusti påbörjar Riksantikvarieämbetet arbetet med att föra över innehållet i sina digitala samlingar av kulturmiljöer till spelet Minecraft. Försöket görs på en begränsad yta: Gotland.

Projektet blir möjligt tack vare att Lantmäteriet nu släpper detaljerade geodata över ön. Vana minecraftspelare ska inte bli besvikna, eftersom blocken ska ha en meters upplösning, vilket är standardmåttet i Minecraft.

– Det är ett otroligt spännande projekt. Alla ska känna att de har rätt att göra anspråk på det kulturarv som byggt Sverige. Genom spelifiering av våra omfattande data har vi möjlighet att ta kulturarvet till en plats där många unga befinner sig. Genom att föra in delar av verkligheten i spelens värld stimulerar vi fantasin. Gotland lämpar sig dessutom väl som spelvärld eftersom det är en avgränsad värld, en ö, säger Torsten Hökby, chef på Riksantikvarieämbetets informationsavdelning i Visby.

Spelare ska kunna bygga, renovera eller riva i de digitala historiska miljöerna efter behag. Dessutom ska det finnas uppdrag att utföra. Vinsterna beräknas bli flera: unga spelare får umgås med historien, Gotland har ett påtagligt och synligt kulturarv som lockar många besökare.

Projektet startar i augusti och beräknas finnas spelklart i Minecraft i december. Datan till bygget hämtas från Fornsök och Bebyggelseregistret.